Rymdgymnasiet i Kiruna
Rymdgymnasiet i Kiruna

Om Rymdgymnasiet

Välkommen till Rymdgymnasiet!

Nu kan Du börja på Sveriges nordligaste och högst belägna gymnasieskola med  Rymdvetenskaps-programmet. Programmet bygger på NA-behörighet. Kursplaner profilerar vi med hjälp av rymdverksamheten i Kiruna. Rymdgymnasiet är en massmedialt välkänd fristående skola. Vi är en liten skola med engagerade pedagoger. Hos oss blir Du inte en i mängden.

Vilka program kan Du välja?
Rymdvetenskapsprogrammet, RV, bygger på nationella NA-programmet.

Vilken behörighet får Du?
Rymdvetenskapsprogrammet ger Dig NA-behörighet för högskola och universitet. Om du önskar läsa utökade kurser är detta oftast möjligt. Programmet ger dig en unik inblick i rymdindustrin i Sverige, Europa och världen. Du får en bra grund till fortsatta studier inom naturvetenskapliga högskola- och universitetsstudier både i Sverige och utomlands, inte minst inom rymdområden! Prata gärna med din Studie- och yrkesvägledare om behörighet och vidare studier.

Vad är det speciella?
Vi har ett mycket nära samarbete med de etablerade rymdaktörer som finns i Kiruna. Profilkurser har tagits fram i samarbete med European Space Agency (ESA), Institutet för rymdfysik (IRF) och Esrange Space Center. Profilkurserna motsvarar ca 25 % av kursutbudet och är riktade mot rymdteknik.

Alkohol- och drogpolicy
Skolan har en alkohol och drogpolicy med handlingsplan. Detta innebär att vi inte tillåter alkohol eller droger av något slag på skolan. Handlingsplanen beskriver hur vi går tillväga för att förebygga samt hantera situationen om den skulle uppkomma.

Fuskpolicy
Skolan ser allvarligt på fusk och har en fuskpolicy med en handlingsplan för detta.

Vad sysslar vi med?
Gymnasielärare och forskare/ingenjörer inom rymdområdet leder undervisningen. Profilkurserna genomförs delvis vid Rymdcampus i Kiruna.
Under utbildningen ges möjligheter att sända elevexperiment med stratosfärsballong högre upp än ozonskiktet. Du tillverkar även egen krutraket. Du kommer även att arbeta med lödning, mikrodatorteknik och elektronik. Du genomför astronomiska observationer vid skolans observatorium för att studera t.ex. planeter eller nebulosor.
Under studietiden deltar Du på olika konferenser, föreläsningar och rymdkampanjer på Esrange och IRF.

Var finns vi?
Rymdgymnasiet finns på Malmfältens folkhögskola med tillgång till grupprum, bibliotek och matsal. Elevhälsovård finns på Kirunahälsan som tillhandahåller enklare elevhälsa (b la skolsköterska, kurator, psykolog)

Hur fungerar boendet?
Boende finns på Folkhögskolans elevhem, studenthus hos Kirunabostäder eller helt privat, se mer under fliken boende. Förälder skriver avtal med resp. hyresvärd om studentrum, 1:a med egen kokvrå/gemensamt kök eller som inneboende. Att söka boende görs av elev/förälder eftersom skolan inte hanterar detta.

Distansveckor?
Eftersom våra elever kommer från hela Sverige har vi distansundervisning under små perioder på läsåret. Detta ger Dig möjlighet att åka hem extra tidigt och ändå göra skolarbete av hög kvalité. Loven följer läsårsplanen.

Bärbar dator?
På RV och RT använder Du skolans nätverk. Under utbildningen har varje elev en egen bärbar dator. Datorn köper du själv och du får ersättning för detta från skolan upp till en viss summa.

För antagning gäller:
För Dig i 9:an i grundskolan: Ansökningsdatum är den 1 mars. Genomgångna kurser som förvärvats vid tidigare studier tillgodoräknas.

Läsårsplan 2023-2024

Läsårsplan 2022-2023

Läsårsplan 2021-2022

Inackorderingstillägg

Blankett intyg RV >>

Policys
Fuskpolicy >>
Likabehandlingsplan >>
Handlingsplan DROGPOLICY 2018-05-31 >>
Ledighetsansökan >>

Ansökningskoder:
RV: NANAT

Frågor och svar om Kiruna, utbildningarna på Rymdgymnasiet m.m.:
Frågor och svar om Rymdgymnasiet >>

Filmen om rymdgymnasiet:
Se filmen om Rymdgymnasiet >>

Rymdgymnasiet intervjufilm:
Se Rymdgymnasiets intervjufilm >>